sestdiena, 2014. gada 15. februāris

Seminārs "Publiskā runa"

Neviens nespēj izbēgt no uzstāšanās publikas priekšā - sākot jau ar prezentāciju klasē un beidzot ar nopietnām uzrunām. Taču kā pārvarēt uztraukumu, kā runāt droši un pārliecinoši? Galu galā - kā tas īsti ir jādara?!

Daudzus cilvēkus šādi jautājumi iedzītu panikā, tikai ne tos, kuri 15.februārī apmeklēja interaktīvo semināru par publisko runu!

Tad nu arī mēs bijām "Publiskās runas" seminārā, Kaņierī, un izbaudījām īpaši jauku sestdienu. :))
"Viss, kas ir publisks, smird." Ar šiem vārdiem tikai ievadīts seminārs. Un vai tad tā nav tiesa? Tādēļ arī publiskajā runā ir jāievēro sava kultūra, tā jāsaglabā tīra un kārtīga.
Viss seminārs bija sadalīts divas daļās, pirmajā daļā norisinājās teorijas apguve un treniņi, bet otrajā - praktiskais darbs.

Ingemara Pālena nodarbība.
Ar publiskās runas būtību mūs iepazīstināja Andrejs Kozlovs - publiskās runas eksperts. Semināra dalībnieki iemācījās pašus pamatus, lai spētu stāties publiks priekšā. Galvenās tēzes, ko derētu atcerēties arī jums skan šādi:
* Dodoties uz skatuves, atmetiet visu, kas jūs esat!
* Jābūt maksimāli pietuvinātam auditorijai, vienā līmenī ar to!
* Ievērot runas uzbūvi: 10% ievads, 70% pamata, 5% humora, 15% kopsavilkuma un beigu!
* Jāuztur acu kontakts ar auditoriju!
* Lietot žestus, nebūt statiskam un runāt enerģiski!
* Ievērot skaidru dikciju!
* Nodalīt emocijas!
* Rokām visu laiku jābūt brīvām!
Ievērojot šos pamatprincipus arī jūsu publiskās uzstāšanās kļūs daudz patīkamākas. :))


Saņemot Andreja Kozlova videotreniņa tēmas. :))
Un kā ir ar balsi? Kā panākt, lai tās skanējums ir drošs? To mums paskaidroja vokālais pedagogs Ingemars Pālens. Pie viņa mēs apguvām elpošanas vingrinājumus, trenējām žokļus un mēles, atklājām savas diafragmas spēku un pārbaudījām dikciju. Kā izrādās, lai runātu, ir jātrenējas!

Pēc nelielas pusdienu pauzes mēs bijām gatavi likt lietā jaunapgūtās iemaņas! Nu varēja sākties videotreniņš!
Bargā žūrija, kas atklāti sauca lietas īstajos
vārdos un deva brīnišķīgus padomus!^^
Katram semināra dalībniekam tika piešķirta sava tēma, par kuru 10 minūšu laikā bija jāsagatavo 5 minūšu gara runa. Visu procesu ievērojami interesantāku padarīja asprātīgā un neparastā tēmu izvēle. :))
Neviens nevarēja izbēgt no publiskās uzstāšanās. Visi devās uz skatuves un nodemonstrēja, kā tikuši galā ar uzdevumu, pēc kura abi profesināļi, kuri pasniedza nodarbības, izteica savus komentārus ar piezīmēm, ko vajadzētu ievērot, ko uzlabot vai izcelt. Patiesi vertīgi padomi, kas ir noderīgi vājo vietu novēršani. :))
Un, nēe, ar runāšanu publikas priekšā vien nepietiek! Katra runa tika nofilmēta, lai katrs varētu sevi aplūkot no malas, tika veikta video analīze. Fantastiska ispēja, lai apzinātos savu publiskās runas prasmju līmeni!

Seminārs, kurš pilns ar dzīvē noderīgām atzņām. Tikai viena diena, taču lērums jaunu zināšanu! PALDIES! :))

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru